SQUID ILE 2 KAT DAHA HIZLI WEB

Linux kullananlar basit birkac adImla squid www proxy'yi kurup. Normal proxy performansinin ustunde bir verim elde edebilirler.

Squid'i http://freshmeat.net/ ya da http://www.download.com/ gibi bir yerden cektikten sonra kuralim:

TAR.GZ tipi icin:

tar -xzvf squid_paket_ismi.tar.gz
cd squid_paket_dizini
./configure
make
[make bitince "su" komutuyla root olalim]
make install

RPM icin:

rpm -i squid_paket_ismi.rpm

Simdi de squid'i ayarlayalim. Once squid.conf ayar dosyasini bulmaliyiz. Kurdugunuz paket, bunu /etc /etc/squid /usr/local/squid vs. vs. gibi bir yere koymus olabilir. Bulduktan sonra ilgili yerleri degistiriyoruz:

1. http portunu belirleyelim. Bir standart olarak 8080 kullanilsin, http_port yazan bulunup asagidaki satirla degistirilecek:

http_port 8080

2. Simdi bizi hizlandiracak eklentiyi katalim. cache_peer'a ayrilan bolumu bulup sunlari ekleyelim:

cache_peer proxy2.ihlas.net.tr sibling 3128 3130
cache_peer hail.pipex.net sibling 3128 3130
cache_peer proxy-izmir.ttnet.net.tr parent 8080 7 round-robin cache_peer proxy-ankara.ttnet.net.tr parent 8080 7 round-robin

Buraya buldugunuz / bildiginiz uygun diger proxy'leri de ekleyebilirsiniz. Ekleyeceginiz proxy squid degilse tip olarak "parent" ve icp_port olarak "7" yazip "round-robin" secenegini ekliyoruz.

cache_peer satirlari ile sizin squid'iniz ortak calisacagi diger proxyleri ogrenmis oluyor. Boylece sizde olmayan veriyi en yakin diger bir proxy'den, sunucu asIl makinaya baglanmaksizin elde edebiliyor.

YakIn olan diger proxy'lerden oldukca hizli veri indirebildiginizden. Bu, oldukca yuksek bir www erisim verimini sagliyacaktir.

3. squid'in calisirken fazla bellek kullanmamasini saglayalim:

cache_mem 6 MB

4. Onbellek'in ne zaman duzenlenecegini belirleyelim:

cache_swap_low 80
cache_swap_high 97

5. Onbellekte saklanabilecek en buyuk dosya boyutunu saptayalim. Bu deger kucuk olursa, daha cok veri parcasi icin yerimiz olur. Ustelik genelde internet kucuk parcalardaki dosyalardan olustugundan, bu verimi arttiracaktir, ozellikle de onbellek icin az yer ayirmissak:

maximum_object_size 768 KB

6. Onbellek icin yer ayiralim:

cache_dir /var/spool/squid 300 16 64

Burada 300 MB yer ayirdik. Bu, evde kullandiginiz makina icin fazlasiyla yeterlidir. Isterseniz daha azi da olur:

cache_dir /var/spool/squid 100 12 64

Sondaki iki sayi, önbelleklenen dosyalari tutmak için içiçe kullanilacak dizin sayisini belirler. Gene, kucuk onbelleklerde bunlarin ayari o derece onemli degil. Fakat, bunlari dosya sistemine, buyukluge, raid ise disk bolme sayisi ve buyuklugune gore vs. en iyi sekilde ayarlamak icin çesitli önerileri http://www.squid.org/ adresinden ogrenebilirsiniz.

7. Yukleme iptallerinde beklemeyi azaltalim:

quick_abort_min 2 KB
quick_abort_max 8 KB
quick_abort_pct 97

8. Arkadaslarimizin da bizim proxy'mizi kullanarak hizlanmalarini, ve proxymizi taze veriyle doldurup bizi da hizlandirmalarini saglamak icin disarida proxy'ye erisim engelini kaldiralim:

#http_access deny all
http_access allow all

Tabii bunun faydasini gormek icin "dynamic dns" hizmeti veren http://www.dynip.com/ http://www.2y.net/ gibi yerlerden bir adres alip, ilgili programi her internete baglanista kppp'ye vs. calistirtmalisiniz. Boylece digerleri sizin.makina.adresiniz'i 8080'nolu porttan proxy olarak kullanabilirler. (Kendi cache_peer satirlarina ekleyerek, veya netscape'te otomatik proxy ozelligi ile)

squid.conf dosyasiyla isimiz bu kadar. Bunu kaydedelim. Ardindan squid'in isyelecegi dizinlerin sahiplik, ve dosya haklarini kontrol edelim. Bunlar, bazi hazir rpm paketlerinde dogru ayarlanmaz.
Bu dizinler /var/log/squid/ /var/spool/squid /var/cache/squid vs. gibidir. Onbellegin ve log'larin bulundugu dizinlere squid'in yazma hakki oldugundan emin olmaliyiz. Gerekiyorsa dizinlerin kullanici isimlerini chown ile degistirmek gerek. Ya da kolayina kacarak, bu dizinleri tamamen yazma erisimine acabilirsiniz: "chmod go=rwx /var/log/squid/" gibi...

Simdi de squid'in kullanacagi onbellek dizinlerini yaratmasiniz saglayalim:

squid -z

Ve her bilgisayari acista calistirilmasini saglamak icin,

squid&

yazan bir satiri /etc/rc.d/boot.local /etc/rc.d/rc.local vs. isimli acilis dosyasinin sonuna ekleyelim.

Squid'i kurma ve ayarla isimiz bu kadar. Denemek icin "root" iken "squid" diyerek bir calistiralim.

Netscape'in manual proxy ayar kismindan ftp ve http proxy bosluklarina localhost adresini ve 8080 nolu pprt numarasini girmemiz squid'i kullanmaya baslamamiz icin yeterli.

Iyi hizlanmalar...

ilker FIÇICILAR ilkerf@geocities.com
http://ekitap.kolayweb.com/ Palm için E-kitap
https://ilkerf.tripod.com/teknik/ Bilgisayar
http://mezopotamya.tripod.com/ Arkeoloji
http://nukleer.findhere.org/ Nukleer Enerji
https://ilkerf.tripod.com/cbm.html C64/C128
https://ilkerf.tripod.com/pratik/ Linux & misc